בסיס חכם- בניה חכמה ומקיימת בצה"ל

בסיס חכם- בניה חכמה ומקיימת בצה"ל

מהו בסיס חכם:
ייחודו של הצבא הוא שהוא המתכנן, המבצע ולבסוף גם המשתמש הסופי במתקניו. כלומר, הצבא מתכנן ובונה מבנים לעצמו ועל כן בעל פוטנציאל גדול יותר לחשוב לטווח רחוק וליהנות מתכנון וביצוע נכונים, חכמים וחסכוניים.
כידוע הצבא, על כלל ענפיו, מתפעל מתחמים גדולים בכל רחבי הארץ בהם משרתים, עובדים וחיים אלפי אנשים. לכן, האתגר של תכנון בסיסים חכמים משמעותי ומורכב.
תפיסת הבסיס החכם עיקרה ראייה אופטימלית של ההיבטים השונים בבסיס ויצירת "סינרגיות " ביניהם, כך שמערכת אחת תשלים עבודתה של מערכת אחרת.
באמצעות הטכנולוגיות השונות, תרד צריכת האנרגיה החיצונית למינימום האפשרי, יופחת העומס על מערכות הטיפול בשפכים, יצטמצמו כמויות הפסולת המפונות מהבסיס ובקצה תצטמצם טביעת הרגל האקולוגית של הבסיס תוך כדי חסכון כלכלי לאורך זמן.
חשוב לומר כי על אף התכנון המורכב והטכנולוגיות היקרות, על פי חישובי תועלת, ישנו צפי להחזר ההשקעה בטווח הקצר.
איך מתכננים בסיס חכם:
בראשית העבודה עלינו לאסוף מידע שימושי, זאת על מנת לאפיין את האסטרטגיה הנכונה לבסיס. נאסוף מידע על אורח החיים במחנה, מיקומו הגיאוגרפי, אפיון השימושים הצבאיים שבו ועוד. לאחר איסוף הנתונים נבחנות חלופות שונות על יתרונותיהן וחסרונותיהן. לבסוף נדרשת כמובן מחשבה יצירתית בשביל להגיע לפתרונות מיטביים.
למשל, באחד הבסיסים שאותם תכננו הוצע שימוש בפסולת המיוצרת בבסיס להפקת אנרגיה מתחדשת, זאת באמצעות תהליך גזי פיקציה – תהליך תרמי המייצר אנרגיה מפסולת. בעזרת תהליך זה נביא לחסכון כספי בצריכת האנרגיה ולצמצום כמויות הפסולת המיוצרות במחנה.
דוגמא נוספת ליישום של חסכון אנרגטי היא באמצעות התקנת תאים פוטו-וולטאים (PV) ברחבי הבסיס, זאת בכדי לייצר אנרגיה מתחדשת מהשמש. בזכות כמות השטחים הגדולה, ניתן ליישם את המערכת במקומות שונים בבסיס תחת אותו מפעיל ולהביא ליעילות גדולה יותר. בתוך כך, במחנות שתכננו הצענו גם לשלב אלמנטים ליצירת צל. על האלמנטים האלו יותקנו התאים הפוטו-וולטאים אשר יעניקו צל לשוהים בבסיס במקביל להשגת החיסכון באנרגיה. כך הצלחנו לייעל שני תהליכים באמצעות תכנון מיטבי.
בעיה נוספת שנדרשנו אליה בבסיס החכם היא מערכת המים. איך ניקח את כמויות המים המשומשים הגדולות ונעשה בהן שימוש נוסף?
בעיר הבה"דים-אחד הפרויקטים הגדולים במזרח התיכון, בהתאם להצעתנו הוקם מתקן לטיפול וטיהור שפכים מתקדם לכ-1000 מ"ק ביום. נוסף לאותו מט"ש שהוקם במחנה הצענו להשקיע במערכת צינורות כפולה שמאפשרת להשתמש במים האפורים המיוצרים בבסיס לצרכי השקיה, כיבוי אש והדחת אסלות.
יוזמות למען הסביבה גאה לקחת חלק בהצעדת בסיסי צה"ל לתפיסה פורצת דרך סביבתית, כלכלית וחברתית, אשר מנעימה את שירותם של חיילי צה"ל תוך כדי חיסכון לצבא ולמדינה.

הערות:
1. תהליך הגזיפיקציה הוא תהליך תרמוכימי, בו מופעלים על חומר מוצק לחצים גבוהים, בטמפרטורות גבוהות. התוצר הוא גז דלק.
2. פוטו-וולטאים- התקן סולארי להפקה ישירה של אנרגיה חשמלית על ידי קליטת קרינה אלקטרומגנטית( אור) מן השמש.
3.טיהור שפכים- הוא תהליך של הוצאת חומרים מזהמים, כימקלים וחיידקים, המסוכנים לבני אדם, ממי הביוב באמצעות תהליכים פיזיקליים, כימיים וביולוגיים.